Autismevriendelijk fruit?!
maartje • 20 oktober 2020
Autismevriendelijk fruit?!
Autismevriendelijk fruit?!
Veel mensen met autisme hebben problemen met of rondom het eten. De problemen kunnen voortkomen uit de prikkelgevoeligheid op het zintuiglijk vlak. Hoe ruikt/voelt/smaakt het eten, kan je het verdragen als het eten door elkaar gemengd is?
Maar ook de invloed van betekenisverlening bij eten kan voor problemen zorgen.
Hoeveel moet er gegeten worden? Hoelang duurt de maaltijd? Wat wordt er verwacht in deze situatie. De maaltijd zelf is één element verder heb je ook het sociale element. Met wie ga je eten? Praat je onder het eten? Daarnaast hebben veel mensen vanuit hun autisme behoefte aan structuur en regels.
Gisteren tijdens het autivrouwencafé (waar ik gespreksleider ben) van Krekelautismecoaching mooie gesprekken over het eten.
Zo leerde ik dat je ook autismevriendelijk fruit hebt:). Dit is fruit dat niet te veel werk is om het op te eten, het fruit niet vies voelt aan je handen en het sap niet alle kanten op schiet. Zoals kiwibessen of druiven. Mooi als je voor jezelf kan ontdekken wat jou helpt.
Blijkt steeds waardevol om deze avonden te organiseren. Dat vrouwen met elkaar kunnen praten over allerlei thema’s. Dat er begrip en herkenning is, waar ze met anderen het gevoel hebben zich te moeten verdedigen of dingen uitgebreid uit te moeten leggen. Hier is vaak 1 woord al genoeg.