Kracht van ervaren
maartjedevries • 7 juni 2020
Kracht van ervaren
De zin: Krachtiger dan; ‘analyseren, denken en veranderen’ is, …
‘zien, voelen en veranderen’
is een onderdeel van de Lean basis training die Arjanne en ik verzorgen bij Karakter.
Aan de hand van een game kunnen cursisten ervaren hoe er in kleine stapjes verbeterd kan worden. Hoe je nieuwe gewoontes aanleert en hoe je anders naar een situatie kan kijken. Voor de Corona crisis deden we games tijdens de training. Nu hebben we alle cursisten een ‘verrassing doe het thuis pakket opgestuurd’. Leuk om via foto’s terug te zien hoe iedereen hier mee aan de slag gaat.
Vrijdag had ik zelf de training ‘Autisme vriendelijke coach’. Onderdeel van deze training zijn allerlei ervaar momenten. Nienke liet ons in maart het Autisme Beleving Circuit doen. De oefeningen tijdens het circuit werden met voorbeelden uitgelegd. Met behulp van de metafoor ‘peren in de appelwereld’. De oefeningen gaven mij inzichten en de voorbeelden waren inspirerend. Hoe het werkt voor een peer in een appelwereld. Het was ook erg vermoeiend, wat een energie kost het om een nieuwe taal te ontcijferen die je niet kent, waar je de uitleg niet gekregen hebt, alle ongeschreven regels niet weet en niet begrijpt.
Die avond bespreek ik met mijn dochter wat ik ervaren heb, ik geef wat voorbeelden en vertel ik hoe moe ik ben. Ze zegt: “wat fijn dat je dit doet, nu begrijp je waarom ik elke dag zo moe ben.”
Zo raak.
Afgelopen vrijdag hebben we de training weer op 1,5m afstand gevolgd. Maar dit doet niets af aan het zelf ervaren. Door letterlijk op de verschillende vakken van je gewenste situatie, je huidige situatie, je belemmeringen en hulpbronnen te gaan staan voel je het. Door mooie voorbeelden en praktische toepassingen onderzoeken hoe je kan aansluiten bij de motivatie.
Nu ik het zelf weer zo krachtig ervaren heb voel ik het nog meer. Waardevol!
Bedankt Nienke, Saskia en Marjon voor jullie mooie illustrerende voorbeelden en de krachtige uitleg. Niet gaan overnemen/ voorzeggen, maar als coach de ondersteuning bieden zodat ze zelf kunnen groeien. De zelfregie van anderen bevorderen waardoor je zelf niet meer nodig bent.